Pokuty pro konzumenty piva ve Svitavách

Zdroj:
https://pardubice.idnes.cz/svitavy-bezdomovci-zebrani-problem-dba-/pardubice-zpravy.aspx?c=A181206_443733_pardubice-zpravy_mvo

Záloha:
https://web.archive.org/web/20181206163545/https://pardubice.idnes.cz/svitavy-bezdomovci-zebrani-problem-dba-/pardubice-zpravy.aspx?c=A181206_443733_pardubice-zpravy_mvo

Fakta:
Město Svitavy použilo peníze daňových poplatníků na výstavbu luxusních bytů z unimo buněk, do kterých chce sestěhovat bezdomovce. Zároveň chtějí Svitavy financovat propagandu formou papírových letáků, kterými chtějí šířit konkrétní názor, že finanční pomoc bezdomovcům má negativní dopady. Svitavy chtějí rovnež změnit legislativu – pomocí vyhlášky chtějí pokutovat lidi za pití alkoholu na veřejnosti.

Názor:
Ve Svitavách mají za čepicí a vědí, jak naplnit veřejnou pokladnu k financování dalších rozkrádaček. Opatření proti bezdomovcům v ulicích, kteří konzumují alkohol, již dříve schválila Praha. K překvapení všech se v zákoně o bezdomovcích vůbec nic nepsalo a zákonodárci se rovněž nijak nevypořádali s námitkou, že bonita bezdomovců není vysoká, a tak je jakákoliv pokuta bezpředmětná, protože je prostě nevymahatelná. Opatření ovšem velmi rychle začala využívat městská policie – strážníci udělují pokuty jako na běžícím páse turistům, místním a vůbec všem, kteří vypadají, že by je šlo nějakým způsobem pumpnout o prachy a splnit kvótu na pokuty. Překvapení voliči tak často musí platit horentní pokuty za to, že se v pátek večer procházeli na veřejnosti s kelímkem piva.

Na celé situaci je pozitivní, že toto opatření zvýšilo zájem veřejnosti o studium správního práva, potažmo zákona 500/2004 Sb., ve snaze bránit se šikaně magistrátu. Ten musí hledat jiné zdroje příjmů, protože lidé se už naučili bojovat proti dopravnímu fašismu a oslabili pozice taxikářské mafie. Na úplatky a korupci se tedy nedostává obvyklých prostředků a je potřeba hledat finty, jak z lidí dostat nějaké prachy.