Trestní oznámení proti vládě

Zdroj:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-pravnik-trestni-oznameni-babis-vojtech-hamacek-prymula-covid-19.A200407_150159_domaci_rko?

Záloha:
https://web.archive.org/web/20200407162240/https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-pravnik-trestni-oznameni-babis-vojtech-hamacek-prymula-covid-19.A200407_150159_domaci_rko

Fakta:
Advokát David Záhumenský a advokátní koncipientka Vendula Záhumenská podali trestní oznámení na řadu vládních činitelů. Body jejich oznámení jsou stručně vyčteny v příspěvku odkazovaném výše a týkají se vládních opatření a postupů proti onemocnění COVID-19. Dvojice napadá zákonnost a-nebo oprávněnost některých opatření.

Názor:
V tuto chvíli je internet zahlcen dezinformacemi a málokteré body trestního oznámení lze spolehlivě validovat. Jedno je však jisté – vládním představitelům se nyní dostává stejné pozornosti, jako kterémukoliv podnikateli v době, kdy žádná pandemie nehrozí. Přestože provozovatelé malých živností se snaží podnikat legálně a počínat si tak, aby nezpůsobili nikomu žádnou újmu, neujde pozornému oku úředníka, že na polici s marmeládami nemají přilepený předepsaný nápis „určeno k okamžité spotřebě“, nebo na sudu s vyjetým olejem mají nápis „hořlavé“, což je sice správně, ale nedodrželi předepsanou velikost písmenek. Tyto dva příklady jsou jen kapkou v moři desetitisíců zbytečných skutkových podstat, které může svým zcela nezávadným jednáním kdykoliv naplnit každý občan, nebo podnikatel, a za které stát vymáhá likvidační sankce. Vládní činitelé si teď na chvíli mohou vyzkoušet, jaké to je, když člověk dělá to, co má, tím nejlepším způsobem, jakým to dělat umí a někdo na něj pošle kontrolu a ta mu dá takovou pokutu, že se z toho bude několik let sbírat.