Američané těží ropu a plyn z břidlicových podloží

Zdroj:
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/tezba-ropy-klimaticka-katastrofa-usa.A190122_102537_eko-zahranicni_div

Záloha:
https://web.archive.org/web/20190123094127/https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/tezba-ropy-klimaticka-katastrofa-usa.A190122_102537_eko-zahranicni_div

Fakta:
Americká produkce ropy a zemního plynu předčila produkci Ruska i zemí blízkého východu. Američané se stali světovou jedničkou díky technologickému pokroku, který umožňuje těžit ropu z břidlicových podloží.

Názor:
Zbytek příspěvku na idnes.cz hovoří o propagandě levicové politické neziskovky Oil Change International, která publikuje množství příspěvků na téma romantické ekologie, tedy bez reálných analýz na základě tvrdých dat. idnes.cz cituje agitaci na téma dále neupřesněné katastrofy, která díky USA a jejich těžbě nyní hrozí. Neziskovka OCI na svém webu otevřeně agituje proti fosilním palivům, jejich výstupy tak nejsou nestranné. Rovněž bude prý ohroženo dosažení cílů pařížské klimatické dohody, která je sama o sobě pouze bezzubým politickým projektem.

Nedočkali jsme se žádné analýzy stran vývoje ceny za barel. Máme v živé paměti každoroční prohlášení importérů paliva, že v Česku, potažmo v EU, cena paliv v létě stoupá, protože „je sezóna“ a „Američané skupují trh.“ Teď, když produkce USA stoupla meziročně o 2 miliony barelů denně (nejvyšší meziroční nárůst v historii jakékoliv země) by tedy americká poptávka po zásobách měla spadnout. Bude proto zajímavé, s jakou výmluvou přijde ropný kartel letos.