Brenton Tarrant (včetně manifestu)

Zdroj:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/christchurch-novy-zeland-masakr-brenton-tarrant.A190316_080618_zahranicni_kuce

Záloha:
https://web.archive.org/web/20190316100633/https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/christchurch-novy-zeland-masakr-brenton-tarrant.A190316_080618_zahranicni_kuce

Fakta:
Brenton Tarrant zastřelil ve městě Christchurch na Novém Zélandu 49 lidí a 48 lidí zranil. Tarrant byl vybaven několika poloautomatickými zbraněmi a brokovnicemi. Minimálně na některé z nich měl povolení. Tarrant před svým útokem zveřejnil svůj manifest, ve kterém popisuje své světonázory a motivaci k útoku. V manifestu uvádí, že se považuje za eko-fašistu, respektive fašistu a nacionalistu v původním slova smyslu. Obdivuje státní zřízení komunistické Číny, nepodporuje Trumpovu politiku, nemá rád komunisty a mnohá další prohlášení, která jsou často v rozporu s tvrzeními médií.

Tarrant byl zadržen novozélandskou policií 36 minut po prvním nahlášení střelby a byl vzat do vazby.

Názor:
Česká i zahraniční média vložila do popisu děje i množství politické propagandy, která byla mnohdy zavádějící, nebo otevřeně lživá. Brenton Tarrant není podporovatelem Donalda Trumpa a ve svém manifestu explicitně zmiňuje, že se s jeho politikou neztotožňuje, ale vnímá ho jako zástupce bílé rasy:

Citace z manifestu Brentona Tarranta

Mezi média, která lživě označovala Brentona Tarranta jako podporovatele Donalda Trumpa patří například Lidovky, nebo iDNES. Šíření této dezinformace připisujeme spíše obecné neznalosti problematiky a neschopnosti číst angličtinu, než záměru šířit politickou propagandu. Ukazuje to ale nedůvěryhodnost velkých českých médií.

Nepřesností v příspěvcích novinářů je celá řada, Brenton například nikdy nebyl příznivce pravicové, konzervativní politiky – konzervatismus označil za mrtvý a slepý směr. Odmítl také, že by byl příznivcem nacismu s tím, že nacisté už přes 60 let nepředstavují žádnou konkrétní politickou sílu:

Brenton Tarrant se distancuje od konzervativní politiky.

Česká média (iDNES) rovněž informovala o gestu, které Brenton ukazoval před soudem:

Kdoví proč ale redaktor iDNES nepřipojil video, ani obrázek, které by gesto ukazovalo. Proto se musíme podívat do zahraničí, kde média obrázek uveřejnila:

Uvedené gesto je výmyslem internetových trollů na webu 4chan.org. Ti tento vtípek vymysleli jako důkaz toho, že média se chytí jakéhokoliv nesmyslu, který jim umožní vyobrazit bílé lidi jako extrémisty. Uživatelé fóra 4chan potom šířili tento hoax tak dlouho, dokud se ho nechytily velké mediální domy v USA. To by se dalo pochopit, kdyby tento hoax nepocházel z roku 2017. Tarrant tohle dobře ví, protože v úvodu svého vysílání před zahájením střelby prohlašuje „Subscribe to Pewdiepie,“ což je oblíbený meme internetových uživatelů, kteří si dělají legraci z regresivní levice, která se snaží umlčet všechny, se kterými nesouhlasí. Tarrant tak ukázal, že prostě jen sleduje internetové trendy a umí novinářům prodat hoax.

Novináři si dávají záležet, aby se celé manifesto nedalo nikde stáhnout. Přestože o něm všichni hovoří, nikdo jej nezveřejňuje. Čtvrtý Král ale našel odkaz, na kterém lze manifest stáhnout (originál v angličtině, alternativní odkaz). Brentona Tarranta lze těžko považovat za příznivce pravice, nebo levice. Je to prostě šílenec, který zastřelil téměř padesát lidí za bílého dne.