Služba Uber bude regulovaná

Zdroj:
https://zpravy.idnes.cz/uber-andrej-babis-taxikari-licence-trzby-dohoda-frl-/domaci.aspx?c=A180308_131007_domaci_hell

Záloha:
https://web.archive.org/web/20180308130640/https://zpravy.idnes.cz/uber-andrej-babis-taxikari-licence-trzby-dohoda-frl-/domaci.aspx?c=A180308_131007_domaci_hell

Fakta:
Podle oficiálních informací bude po řidičích služby Uber požadováno, aby se stali držiteli taxi licencí. Uber jako zprostředkovatel bude zároveň podnikat a danit v Česku.

Názor:
K tématu jsme se už vyjadřovali a podle názoru Čtvrtého Krále k žádnému nelegálnímu podnikání a porušování zákonů nedochází – Uber je smluvní přeprava, nikoliv taxislužba – lidé nemávají na auta Uberu v provozu ale smlouvají konkrétní přepravu předem skrze mobilní aplikaci. Celý pražský veletoč je potom pouhým divadlem pro plebs. Taxikáři, kteří demonstrují za dodržování předpisů se sami dopouštějí mnohem horších trestných činů. Stát vč. pražského magistrátu se snaží vyobrazit celou kauzu jako problém, aby ospravedlnili vlastní existenci – v situaci, kdy zásah státu nikdo nežádá a Uber jako problém nikdo nevidí.

Dosud tedy bylo možné pro Uber jezdit volnočasově a bez licence. To zvyšovalo dostupnost služby, snižovalo cenu a uspokojovalo poptávku. Nově bude nutné povolení – stát tedy umělě zvyšuje cenu služby, činí ji nedostupnější, zhoršuje konkurenceschopnost v odvětví a zhoršuje tak situaci pro zákazníky. Takové jednání je pro stát obvyklé. Zda je nutné a morální násilím bránit lidem přepravovat se v autě bez svolení vrchnosti ponecháme na názoru každého čtenáře.