Pokuty pro majitele septiků

Zdroj:
https://zpravy.idnes.cz/zumpa-jimka-stat-problem-legislativa-odpadni-voda-fv8-/domaci.aspx?c=A181203_103814_domaci_fort

Záloha:
https://web.archive.org/web/20181203234426/https://zpravy.idnes.cz/zumpa-jimka-stat-problem-legislativa-odpadni-voda-fv8-/domaci.aspx?c=A181203_103814_domaci_fort

Fakta:
Stát zavádí objektivní odpovědnost majitele nemovitosti za nakládání s odpadními vodami. Pokud majitel objektu bez připojení ke kanalizaci nedokáže doložit, jak nakládá s odpadní vodou, hrozí mu pokuta. Ti, kteří nemají na přívodu vody do domu vodoměr (například proto, že mají vlastní studnu a tak jej nepotřebují) budou podrobeni srovnání podle tabulek.

Názor:
Veřejnost i úředníci objevili kouzlo objektivní odpovědnosti. Pokud tedy majitel chalupy bez připojení ke kanalizaci nedokáže sám prokázat svoji nevinu, bude automaticky považován za vinného. Že na své chalupě třeba celý rok vůbec nebyl nebude nikoho zajímat, protože úředník použije normovanou tabulku. Podle této tabulky má každý normo-občan EU konkrétní spotřebu vody na rok a je na vlastníkovi objektu, aby doložil, že jeho spotřeba byla jiná.

Jednu informaci ve vyjádření považujeme však za užitečnou a proto ji přetiskujeme bez úprav:

„Kontroly probíhají namátkově, většinou na podněty,“ říká Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí, z jehož dílny novela vodního zákona vzešla.

Je zajímavé, že ministerstvo, které podniká nájezdy na soukromé pozemky za účelem vybírat pokuty většinou na ponděty udání, došlo k závěru, že je potřeba plošně trestat všechny lidi, kteří nejsou schopni prokázat vlastní nevinu. Pan Ondřej Charvát tak nepřímo přiznal, že k tomu neexistuje žádný racionální důvod, ani data, která by nutnost takového opatření jakkoliv vyjadřovala. Jedná se tak prostě o další zbytečnou buzeraci z per zelených eko komunistů. Těm je patrně proti srsti, že i v dnešní totalitní republice existují lidé, kteří mají svá malá útočiště mimo obydlené oblasti a bez připojení k obecním kanalizacím.

Mimo to se jedná o další munici úřadů k utišení nepohodlných hlasů. Tam, kde občanský ksindl strká nos, kam by neměl (například se moc ptá na veřejnoprávní smlouvy), bude nyní možné pohrozit další zbraní z již širokého repertoáru státní šikany.

Že opatření vytvoří ohromný korupční potenciál je snad bez debat.