Předvolební Manuál (2017) 2: Piráti

V tomto díle volebního speciálu představíme voličům a nevoličům alternativní platformu levicové politiky a sociálního státu, tedy Českou pirátskou stranu, která nabízí víc, než se na první pohled může zdát.

Bobtnající byrokracie zajistila od dob revoluce státu nebývalou formu autority a dohledu nad veškerou myslitelnou aktivitou v zemi. Málokterá neparlamentní strana tak nabízí program a postoj ke všem aktivitám, které stát vykonává. Piráti se ovšem tohoto úkolu zhostili a tak jejich program obsahuje vyčerpávající popis pirátských strategií pro mnohá odvětví státních aktivit.

Zajímavostí pirátů je jejich překvapivě mladé personální obsazení. Výhodou takového kolektivu je ale nesporný fakt, že mladí lidé bez předchozí politické historie prokazatelně nejsou napojeni na mafiánské struktury „divokých“ devadesátých let. Ostřílení političtí matadoři nás ubezpečují vyjádřeními, že pouze zkušení političtí hráči jsou schopni hrát politiku na světové úrovni, tváříce se u toho, jako by se množství korupčních skandálů nějak výrazně snižovalo. Proto může mladá krev znamenat zajímavé zpestření jinak nudných vod korupčních kauz vrcholové politiky, považte sami: V Srpnu tohoto roku piráti odhalili napojení politiků ČSSD na městské firmy v Praze, kteří zajišťovali vlastním společnostem zakázky v hodnotách stovek milionů korun. Zkusme si tedy představit, jak by podobná aktivita Pirátů vypadala, kdyby se jejich strana dostala do parlamentu a fungovala z pozice parlamentní strany s přístupem k informacím, které nejsou obyčejným lidem dostupné. Četnost, s jakou piráti obsazují do svých rolí absolventy technických univerzit a pracovníky IT s sebou nese přidanou hodnotu ve vzdělání a schopnostech řešit problémy. To je jednoznačně kvalitativní zlepšení proti současným politickým špičkám z řad traktoristů, SNBáků, veksláků a podobně.

Piráti dále slibují zefektivnění státní správy, čemuž se dá vzhledem k jejich personálnímu obsazení věřit. Piráti se netají tím, že takové úkony, jako je registrace vozidel, vyřízení žádosti o příspěvek na bydlení, nebo zařízení živnosti by měly být otázkou několika kliknutí myší na internetu a hodlají převést všechny úřady státu na internet a zpřístupnit je online. V otázce daní prosazují piráti extrémní zjednodušení – zrušit koncept superhrubé mzdy, sociálního a zdravotního pojištění, solidární daně a daně z příjmu a vytvořit jedinou, pro všechny rovnou daň ve výši 47%.

Piráti rovněž věří, že ČR by neměla vystupovat z EU a chtějí naopak ČR do EU integrovat ještě více – například podporují přijetí Eura, ale jedním dechem dodávají, že to musí být podmíněno demokratizací EU, tedy například že k důležitým rozhodnutím o řešení národních bankrotů by nemělo docházet na tajných nočních jednáních ministrů za zavřenými dveřmi. Piráti podporují myšlenku společného integrování evropských armád. To je překvapivý postoj například vzhledem k jejich programu ohledně ozbrojené veřejnosti – piráti nejen, že chtějí, aby zbraňová legislativa zůstala v kompetenci členských zemí EU, ale rovněž podporují právo občanů nabývat a držet zbraně, tedy přesně ta práva, která chce EU členským zemím a občanům odebírat.

V otázce migrační krize je přístup pirátů solidární. Podle Pirátů by pomoc uprchlíkům měla být organizována na evropské úrovni, jednotnou strategií, tedy garantovat politickým uprchlíkům azyl, ovšem nikoliv výběr cílové země v rámci EU. Ekonomickým migrantům pak piráti nechtějí přiznávat žádná zvláštní práva nad rámec současných zákonů. Ekonomicky silnější země by pak podle pirátů měly sdílet větší poměr nákladů na řešení této krize. Takový způsob financování má umožnit vyplácení dávek migrantům ve stejné výši napříč státy tak, aby migranti neutíkali do zemí, kde jsou dávky nejvyšší. Postoj pirátů doporučujeme k prostudování celý.

Kritický přístup pirátů k řešení problémů je tak vidět například v otázce členství v NATO, kde se po vnitřním hlasování ukázalo že zdaleka ne všichni jsou jednoznačně pro setrvání v severoatlantické alianci – kde argumentem pro setrvání bylo nejdéle trvající období míru v novodobé historii kontinentu, a argumentem proti byl o nic méně validní argument, že aktivace NATO v Libyi, Iráku, nebo Afghánistánu byl přešlap a války byly naprosté fiasko. To je způsob myšlení a rozhodování, který česká politika bez pochyby potřebuje. O levicovém směřování strany nemůže být pochyb, jejich postoj k řešení migrační krize, navrhovaná výše zdanění, velikost a rozsah pravomocí státního aparátu zcela jasně řadí piráty do levé části politického spektra. Všechno, co piráti slibují, bylo slíbeno už předchozími (levicovými) vládami a jejich tehdejšími kandidáty. Ovšem piráti mají něco, co nikdo před nimi – mladé lidi bez vazeb na politické podsvětí a mafii. Lidi, kteří nechápou, proč stát staví 1 kilometr dálnice na rovné louce už 7 let a za 3 miliardy, když Rakousko staví stejně dlouhý úsek jen 4 měsíce a ten navíc vede skrz horu. Rozdíl v myšlení tradičních levicových stran a pirátů je tak jasný na první pohled – podívejme se například na zákon o provozu motorových vozidel na silnici. Když tradiční strany chtějí zákon zjednodušit, provedou novelizaci, která třeba zruší polopřevod a tím způsobí, že ojeté auto nelze nakoupit v sobotu, v neděli, o svátcích a večer. Přístup pirátů je tak na levicové poměry skutečně revoluční: Registraci vozidel stát vymáhat bude, ale bude se to dělat kliknutím na internetu.

Závěr

Piráti jsou skutečná moderní levice. Neslibují extrémní snižování daní a ořezání státu, naopak se jim zamlouvá myšlenka sledování obchodníků v celé zemi v reálném čase. Piráti nechtějí rušit EET, pouze jej chtějí změnit (a zavést hromadu výjimek). Piráti chtějí stát reformovat tak, aby služby poskytované občanům začaly skutečně fungovat tak, jak jim bylo slíbeno, když je stát zaváděl, zvyšoval kvůli nim daně a odebíral práva. Nutno podotknout, že tento druh státního řízení nikdy v historii dlouhodobě nefungoval. Pokud si ale přesto myslíte, že stát by měl lidem některá práva odebírat a trvale dohlížet a regulovat široké spektrum dění v zemi, neměli byste si nechat piráty ujít.


Předvolební Manuál (2017) 1: Slovo úvodem
Předvolební Manuál (2017) 2: Piráti

Předvolební Manuál (2017) 3: Realisté
Předvolební Manuál (2017) 4: Referendum o Evropské Unii

Jedna myšlenka na “Předvolební Manuál (2017) 2: Piráti”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *